Menstruatiecups zijn milieuvriendelijk en veel onderzoeken hebben aangetoond dat ze net zo veilig zijn als maandverband of tampons. Ze worden steeds populairder, vooral vanwege hun herbruikbaarheid. Lees hieronder 3 redenen waarom jij een cup zou moeten gebruiken! 

 1. Milieuvriendelijk
  Nou reden nummer 1, ze zijn milieuvriendelijk. Eén cup kan jarenlang worden (her)gebruikt, de cup kan namelijk uitgespoeld worden. Het is gebleken dat ze net zo weinig lekken als een tampon of maandverband. Dat scheelt dus een hoop afval en geld! 
 1. Veilig voor langere duur
  Ze zijn tot 12 uur veilig te dragen. Vocht van maandverband en tampons kan de gevoeligheid voor een schimmelinfectie vergroten. Vrouwen die hiervoor gevoelig zijn zouden daarom menstruatiecups kunnen gaan gebruiken. Een vulva kan door een cup namelijk beter ademen.
 1. Menstruatiecups verstoren de vaginale flora niet
  Een ander voordeel van het gebruik ervan is dat ze de normale vaginale flora niet aantasten, omdat ze je menstruatiebloed opvangen in plaats van het te absorberen. Vanwege de kosten die maandverband of tampons met zich meebrengen, zijn veel vrouwen gedwongen goedkope kwaliteitsproducten of stoffen servetten te gebruiken, waardoor ze een hoog risico lopen op infecties en het toxische shocksyndroom. Een menstruatiecup kan vaker gebruikt worden en daardoor hoeven vrouwen deze maar 1 keer aan te schaffen.

Voor wie?
Een menstruatiecup is niet geschikt voor vrouwen met een ernstige klinische vaginale aandoening, maar alle vrouwen met een normale anatomie zouden deze comfortabel moeten kunnen gebruiken. Cups zijn niet geschikt voor elke situatie waar het risico op infectie aanwezig is, zoals direct na de operatie of direct na de bevalling. Als je en spiraaltje hebt is het ook van belang dat je goed oplet wanneer je een menstruatiecup gebruikt. Het uiteinde van een spiraaltje bestaan uit touwtjes. Als deze touwtjes langer zijn dan 3 cm, dan kan het zijn dat je bij het verwijderen van je cup ook je spiraal meetrekt. Als een cup geplaatst wordt is het belangrijk dat deze vacuüm wordt getrokken, daarom is het ook belangrijk dat deze vacuüm wordt verbroken.

Hoe een menstruatiecup te gebruiken?

 • Vouw de cup en breng het in de vagina. De meest voorkomende techniek is de C-vorm.
 • Binnenin de vagina ontvouwt de menstruatie cup zich automatisch.
 • Duw de menstruatie cup verder in de juiste positie.
 • Het is niet nodig om een menstruatie cup net zo ver in te brengen als een tampon.
 • Als het steeltje te lang is, kan je deze met een schaar inkorten. Let op: doe dit NIET terwijl de cup in de vagina zit.
 • Knijp in de onderkant van de cup om hem los te maken, gebruik het steeltje om de cup voorzichtig iets lager te trekken en verwijder de cup door hem aan de onderkant goed vast te houden.
 • Draag de cup maximaal 12 uur. De minimale gebruikstijd is afhankelijk van je vloed. Je moet ook de juiste tijd en plaats kiezen om je kopje te legen en te vervangen - idealiter een badkamer met een wastafel in dezelfde privéruimte.

Kortom, menstruatiecups zijn milieuvriendelijke, goedkope en veilige opties voor vrouwen. De techniek van het dragen vereist wat oefening, maar als je eenmaal de juiste maat cup hebt gekozen en gewend bent aan de inbrengtechniek, dan is het een zeer goede optie.

20 juni 2022

Laat een reactie achter