De bekkenbodemspier wordt vaak de 'liefdesspier' genoemd, maar is de bijnaam eigenlijk wel waar? En wat hebben de bekkenbodemspieren precies te maken met orgasme-intensiteit? Laten we het uitzoeken.

Buik- en bilspieren krijgen veel aandacht in onze maatschappij van zelfoptimalisatie, maar er is een minder bekende spier net onder de bekken die net zo opwindend is. Volgens seksexperts kan de bekkenbodemspier de seksuele opwinding verhogen en een intensere seksuele ervaring vergemakkelijken. Dat is echter alleen waar als de spier voor is ontwikkeld.

Waarom de bekkenbodemspier de orgasme-intensiteit verhoogt
Een goed getrainde liefdesspier leidt tot een verhoogde bloedtoevoer naar de geslachtsorganen, en dit verhoogt op zijn beurt de gevoeligheid tijdens seks. Orgasmes kunnen in minder tijd worden bereikt, maar er wordt ook gezegd dat ze intenser worden gevoeld. Er zijn zelfs wetenschappelijke studies die de onderlinge relatie van de bekkenbodemspier en de orgasmefrequentie bevestigen. Volgens een studie met 176 vrouwelijke deelnemers in 2010 (Lowenstein) kwamen vrouwen met een sterker bekkenbodemmusculatuur vaker tot een climax dan vrouwen met een zwakkere liefdesspier.

Maar het wordt niet alleen beter voor vrouwen. Mannen kunnen ook baat hebben bij een partner met een sterke bekkenbodemmusculatuur tijdens het liefdesspel. Een getrainde spier kan de vagina aanspannen en de intensiteit van de penetratie verhogen. Trouwens, het kan net zo nuttig zijn voor mannen om hun eigen bekkenbodemspieren te trainen, omdat meer kracht hen meer controle over hun climax kan bieden.

Natuurlijk is de primaire rol van de bekkenbodemspieren niet het verhogen van onze lust, maar de optimale positionering van de inwendige organen, zoals de kom, baarmoeder en blaas. Velen gaan er ook ten onrechte van uit dat bekkenbodemtraining uitsluitend bedoeld is voor oudere vrouwen of vrouwen die onlangs zijn bevallen. Toegegeven, zwakke bekkenbodemspieren kan leiden tot incontinentie. Training is echter gemakkelijk te integreren in het dagelijks leven en de effecten zijn positief. Inderdaad, het zou een gemiste kans zijn om de liefdesspier niet te trainen!

De bekkenbodemspier trainen: zo doe je dat
Je kunt je bekkenbodemspieren trainen met of zonder het gebruik van accessoires. Yoga is bijvoorbeeld een uitstekende manier om het bekkenbodemgebied te versterken. Op dezelfde manier kan pilates positieve resultaten opleveren. Maar het trainen van de liefdesspier is eenvoudig, zelfs als je bij de kassa van de supermarkt staat of je tanden poetst.

Allereerst moet je de spier lokaliseren. Stel je voor dat je op het toilet zit en je urinestroom probeert te onderbreken, dan ben je je bekkenbodemspier aan het gebruiken.

Nu, houd je stevig vast, tel tot drie (langzaam) en laat dan los. Herhaal dit 10 keer. Verhoog bij elke herhaling van de oefening het aantal. Als alternatief kan je proberen de spieren zo lang mogelijk samen te trekken, misschien 1 minuut. Als je op je werk zit, ga dan rechtop zitten. Leunen op een rugleuning is misschien comfortabeler, maar het verzwakt geleidelijk de spieren. Rechtop zitten is dus niet alleen beter voor je rug, maar ook voor je liefdesspier.

Hoe kun je je bekkenbodemspieren trainen?
Erachter komen hoe belangrijk je bekkenbodemspieren zijn, kan een eye-opening zijn. Of je nu na de zwangerschap bent of worstelt met incontinentie, het trainen van deze spieren om ze sterker te maken, kan onnoemelijke gezondheidsvoordelen opleveren. Dus afgezien van de basistrainingen, hoe kun je bekkenbodemtraining naar een hoger niveau tillen?

Welke hulpmiddelen trainen je bekkenbodem?
Er zijn een aantal producten waarmee je als vrouw je bekkenbodemspieren kan trainen:

  • Kegeltrainers met gewichtje – een set die is ontworpen voor kegeloefeningen. De trainers maken de vaginawand sterker. Klik hier voor meer informatie over het gebruik en het product.
  • Vibrerend eitje – Een eitje met vibratie waarmee kegeloefeningen uitgevoerd kunnen worden. De vibratie zorgt voor extra ontspanning.
  • Dilatorset – ontworpen om de bekkenbodemspieren te helpen ontspannen en de diepte van het vaginakanaal te ondersteunen en te behouden.

Heeft een sterke bekkenbodem nog andere voordelen?
Afgezien van de meer intense orgasmes en spiercontrole, is het hebben van een sterke bekkenbodem ook nuttig voorafgaand aan een bevalling. Als je van plan bent om vaginaal te bevallen en hoe beter de bekkenbodem getraind is, hoe minder waarschijnlijk het is dat je schade oploopt.

Kun je kegelballen en bekkenbodemspeelgoed gebruiken tijdens de zwangerschap?
Sommige kegelballen zijn naar verluidt goed te gebruiken tijdens de vroege stadia van de zwangerschap, maar elke persoon moet eerst contact opnemen met zijn arts. Ga alleen verder met de goedkeuring van uw medische professional.

Na de zwangerschap wordt aanbevolen om een speeltje niet vaginaal in te brengen gedurende ten minste 6 weken na de bevalling. Dat betekent dat vrouwen dan beter bekkenbodemoefeningen kunnen doen zonder hulpmiddel. Hiervoor kunnen vrouwen een bekkenbodemtherapeut of andere specialist voor raadplegen.

17 juli 2022

Laat een reactie achter